6.3.2019

Terveisiä Sveitsin Engadinin laaksosta

Visma Ski Classics -sarjan kausi on jo pitkällä. Takana on monta kisaa ja lukemattomia kisapäiviä. Tammikuusta helmikuuhun vietin yhtäjaksoisen viiden viikon jakson Keski-Euroopassa, joka sisälsi yhteensä viisi toteutunutta kilpailua ja yhden perutun kilpailun. Paikkakunnat vaihtuivat tuon viiden viikon jakson aikana tiuhaan tahtiin. Treenattua tuli Itävallan Seefeldissä, Sveitsin Engadinin laaksossa (jossa parhaillaan jälleen olen), Itävallan Obertilliachissa, Italian Trentinossa, Lavazzessa sekä Toblachissa, Tsekin Orlickyssä ja Bedrichovissa. Vierivä kivi ei sammaloidu, mutta kyllä nuo matkustuspäivät helmikuun lopussa tuntuivat - erityisen paljon en välitä pitkistä ajomatkoista (takapuoli ei kestä eikä ne ole kovin hyviä tunteja lihaksistollekaan).

Mutta lyhyesti tammi-helmikuun kisoista..eli missä olin sekä sijoitus ja parilla sanalla omat tuntemukset:
1. Kaiser Maximillian Lauf 40km, Itävalta, 12.1.2019, sijoitus 11. 
Arvosana kisan onnistumiselle kouluarvosanoin 7,5. Itselleni oli hyvä päivä, sykkeet sain nousemaan hyvin. Tiimini kanssa oli puhetta, että valitsen hiihtotapani (perinteinen/tasatyöntö) hieman ennen starttia. Alustava suunnitelma oli, että kisaan perinteisellä jos pito saadaan toimimaan - tasatyönnöllä, jos perinteisen suksi on huono. Suksihuoltajani unohti kuitenkin tasatyöntösukseni huoltokoppiin ja kisasin kisan läpi toimimattomalla pitosuksella. Suksi oli huonopitoinen, mutta erittäin liukas ja nopea alamäessä - siitä olin jopa yllättynyt. Ennemmän hiihtäneet kuitenkin ymmärtävät huonon pidon enemmän haittaavan kisaamista, erityisesti tasatyöntäessä. Kisan aikainen huolto puolestaan toimi hyvin eikä energioiden kanssa ollut ongelmia. Kisassa suksena oli Rossignolin 03-loiva-profiilinen suksi, Jarkko Hokkasen V8T-hionnalla. Vaikka kisaan en tyytyväinen ollutkaan, tiimilleni sain hiihdettyä tärkeitä pisteitä.
2. La Diagonela 65km, Sveitsi, 19.1.2019, sijoitus 10.
La Diagonela kisattiin perinteisesti jäätävässä kelissä, rautatieladuilla. Pakkasta startissa oli -23astetta. Kisa lähti liikkeelle erittäin hitaalla vauhdilla eikä naisporukasta tuntunut halukkaita vauhdinpitäjiä löytymään ennen ensimmäistä kirimaalia n.20km:n tienoilla. Sprinttimaalin pisteet olivat todella lähellä, mutta kuten Suomen maajoukkueen valmentaja Mikko Virtanen Seefeldin MM-kisojen eräässä haastattelussa sanoi: ”Lähellä ei lasketa”. Kisa oli osaltani tyypillinen pakkaskisa - kun elimistö ei kestä pakkasta, on vain selviydyttävä (eikä kävelyvauhtinen alku helpottanut lainkaan tilannettani). En tyypillisesti ole herkkä kramppaamaan, mutta pakkasella tilanne on toinen. Onneksi kisan edetessä kohti loppuaan myös laakson lämpötila nousi, ja paleluni loppui, jonka johdosta kramppaaminen loppui ja hiihtoni alkoi muistuttamaan enemmän hiihtämistä (tai tässä tapauksessa tasatyöntöä) ja saavutin edellä kisaavia tyttöjä. Matka loppui kuitenkin kesken. Seuraavaan pakkaskisaan harkinnassa on startata paksussa pilkki- tai kelkkahaalarissa. Hyvistä haalareista otetaan mieluusti vinkkejä vastaan. Kisan aikainen huolto toimi jälleen hienosti ja tiimini huoltojoukolle annan hyvän arvosanan. Kisassa käytössä oli kovan alustan vuoksi Rossarin uuden mallin pertsan profiilin tasatyöntösuksi (tarkemmin 03-profiili). Hiontana oli LJ02. 
3. Marcialonga 70km, Italia, 27.1.2019, sijoitus 11.
Marcialongassa kisa lähti käytiin vauhdikkaasti, kuten tavallista. Alun kiihdytyksessä jäin pääporukasta, mutta tavoitin pääporukan reilusti ennen Canazein kääntöpistettä. Miesten saavutettua naiset en reagoinut riittävän tehokkaasti ja ajoissa ruuhkassa hiihtämiseen ja kovaan vauhdinlisäykseen, joten keulaan tuli annettua turhaan tasoitusta. Erot kisassa eivät olleet suuria, mutta oppia kisasta jäi jälleen mieleen. Marcialongassa tiimini käytti paljon aikaa suksi- ja voidetesteihin. Marcialongassa testaaminen on usein hieman haastavaa, sillä kisaa edeltävinä päivinä latua ei kunnosteta ja kisapäivänä lumen koostumus on usein aivan eri kuin testeissä. Uskon tästä huolimatta tiimini onnistuneen melko hyvin. Ainoa pieni miinus tiimille oli käsikuvion puuttuminen, siitä olisi ollut apua viimeisessa nousussa, jossa aurinko lämmittää latua koko kisan ajan. Viimeisessä nousussa sukseni selvästi imi, minkä olisi osin voinut käsikuvioinnilla välttää. Energiahuolto kisan aikana oli toimiva ja juottoja oli riittävästi. Suksena kisassa oli uusi Rossignolin 05/03-profiilin luistelusuksi, Vuokatti Ski Servicen RZ1,5-hionnalla.
4. Toblach-Cortina 50km, Italia 2.2.2019 PERUTTU
Toblach-Cortinan sijasta kisasin Tsekin Orlicky Ski Maratonissa. Kisasin kisan treenitemmolla ja voitto tuli helposti. Kisa on Tsekin Ski Tour-sarjaa, josta tiimit ja urheilijat voivat voittaa itsellensä tourin kokonaiskisassa hyvät rahapalkinnot. Tänä vuonna Ski Tour-sarjan voitti tiimini Vltava Fund Ski Team. 
5. Jizerska-Padesatka 50km, Tsekki, 10.2.2019, sijoitus 7.
Bedrichovin Jizerska Padesatka kuuluu suosikkikisoihini sen latuprofiilin vuoksi. Reitti sisältää paljon pitkiä nousuja, jotka sopivat minulle. Odotan aina Tsekin kisaa innolla. Tämän kauden Jizerska kuuluu yhteen suurimmista kauden pettymyksistä. Kuten varmasti kisaa seuranneet huomasivat, kisani alkoi todella hyvin. Olin päänousun päällä reilusti neljäntenä ja tunsin itseni todella vahvaksi. Ja vahva tunne jatkui läpi kisan. Kisaa ennen tosin tapahtui jotain, mitä en osannut odottaa ja tiesin sen vaikuttavan paljon kisan lopputulokseen. Moni huomasi minun jäävän laskuissa reilusti muille, joten tällä kertaa vika oli puhtaasti kalustopuolella. Minulla on todella hyvä suksi Jizerskan olosuhteisiin (olin sillä suksella 4. vuosi sitten) ja olisin myös tällä kertaa halunnut kisata sillä ja valitsin sen kisasuksekseni. Suksihuoltajani oli aamulla laskenut sukseni läpi ja vaihtanut minulta kysymättä kisasukseni. Vertailun vuoksi - hän painaa 20kg enemmän kuin minä ja sukset toimivat hänen allaan eri tavoin. Mutta kisapaikalle lähdettäessä ei ollut enää mitään tehtävissä, vaikka ilmaisin suksen peruskuvion olevan aivan väärä kyseisiin olosuhteisiin. 4.sija jäi minuutin päähän eikä loppukirissä huonolla suksella ollut tekemistä. Team Eiendomin Sofie Elebro luokitteli sukseni maalissa kisan huonoimmaksi. Sanomattakin lienee selvää, että tunnelmat kisan jälkeen eivät olleet mukavia. Asia käytiin kuitenkin suksihuollon kanssa läpi ja itse toivon, ettei vastaavaa tule enää eteeni. Energiahuollosta annan kuitenkin tiimilleni kiitettävän, se toimi moitteetta.


Eli maailmalla ehti sattua ja tapahtua. Kaiken kaikkiaan kauden matka tähän päivään mennessä on ollut antoisa. Mutta kauden loppuun matkaa on vielä ja kisoja kisattavana. Maaliskuun lopussa pääsen myös pukemaan päälleni hieman erilaista trikoota sm-kisojen merkeissä.
Yritän ehtiä ennen viikonloppua kirjoittamaan raportin Vasaloppetista.

Heli