26.1.2017

La Diagonela 2017, Zuoz

Visma Ski Classicin 5. osakilpailu suksittiin tai oikeammin tasatyönnettiin viime viikonloppuna Sveitsin Engadin laaksossa, Zuozissa. Kuten aiemmasta blogipäivityksestä voi todeta, suurin huolenaiheeni ennen tätä osakilpailua oli osallistumisen epävarmuus. Onneksi kuitenkin kisalupa tuli niin omalta henkilökohtaiselta valmentajaltani että tietysti tiimiltäni. Esalta valitettavasti kisa jäi väliin hänen sairastuttua samaan rajuun vatsa-/oksennustautiin kuin minäkin. Jos kisa olisi ollut vuorokauden aiemmin, todennäköisesti olisin ollut liian heikko kisaamaan.

La Diagonelassa olosuhteet eivät olleet helpoimmasta päästä. Ehkä tilanne oli voitelijoille helppo, en tiedä, mutta oma haasteensa oli pieni viima yhdistettynä -23 asteen pakkaseen. Itse en pienilihaksisena siedä pakkasta kovinkaan hyvin ja kylmä ilma vastaa astmaatikon keuhkoihini myös omalla tavallaan. Onneksi allergiatyyppinen astmani on täällä Italiassa ollut hyvällä hoitotasapainolla, joten yllättävästi keuhkoni eivät edes säikähtäneet kylmää kisailmaa. Kisaan pukeuduin reilusti. Ylävartaloon kolme ja alavartaloon kaksi kerrosta, mikä tuntui sopivalta vallitseviin olosuhteisiin. Kisan aikana en palellut eikä minulla liioin tullut kuuma.
Kisaa varten valmentajani ohjeisti minut kisaamaan järkevästi ja osin jopa varoen, johtuen viikolla vallinneesta korkeasta kuumeesta ja vatsataudista. Kisa tuntui yllättävän kevyeltä. Energiatasoissa ei ollut koko kisan aikana ongelmia. Tähän toki vaikutti varmasti myös se, että La Diagonela oli ensimmäinen kisa Visma Ski Classics-sarjassa jossa juotot onnistuivat ja niitä oli oikeasti riittävästi.


Vatsatauti tosin aiheutti sen, että siinä vaiheessa kun kärkikymmenikössä meno nopeasti kasvoi, minulla ei ollut tehoja vastata. Meno ei ollut vaikeaa eikä tuntunut hankalalta, mutta tehot oikeassa kohdassa puuttuivat ja jäin kärjestä. Hiihdin tovin aikaa yksin 9.sijaa, mutta pikkuhiljaa aloin ylämäessä saavuttamaan edellä meneviä. Lopulta sain 8. hiihtäjän (Siegel Monique) kiinni. Jäin ns. kyttäämään ja peesaamaan kyseistä hiihtäjää ja näin jälkikäteen ajateltuna liian kauaksi aikaa. Voimia minulla oli hyvin. Lopulta nykäisin noin 6kilometriä ennen maalia ja jätin Siegelin noin 1,5minuutin päähän.


Hieman jäi harmittamaan lopullinen sijoitus. Mielessä käy ajoittain jossittelu siitä, jos en olisi jäänyt kyttäilemään asemiani, olisinko tavoittanut 7. sijan. Tämä on kuitenkin vain jossittelua ja ihan turhaa sellaista. Lopullinen sijoitukseni oli joka tapauksessa 8. 
Seuraava kisani on Marcialonga. Sen jälkeen edessä on lyhyt pyörähdys Suomessa ja Keuruun SM-hiihdoissa. Toivottavasti ehdin hetken kotona hengähtää ennen kuin Finnair kuljettaa minut takaisin Italiaan.


Aurinkoisesta Val Di Fiemmen laaksosta kirjoittelee

Heli