11.1.2017

Italian kuulumisia

Nettisivuni ovar eläneet jonkin aikaa hiljaiseloa ja hiihtoladuilta kantautuneen pyynnön myötä on aika palata päivittämään kuulumisia.
Kuten aiemmin kerroinkin, tämän vuoden ja erityisesti alkukauden valmistautuminen treenaamisineen on ollut hieman aiemmasta poikkeavaa. Tällä kaudella haasteensa tuo Visma Ski Classic-sarjan kiertäminen, jonka vuoksi treenien painotus jaksotuksineen poikkesi aiemmasta jopa siinä määrin, että välillä oli jopa tuskaisaakin kun lihakseni ja suorituskykyni eivät olleet niin nopeasti kisakunnossa kuin olin tottunut. Mutta kaikessa tässä on ollut ajatus mukana ja se lienee tärkeintä. Kevennetyn jakson jälkeen suorituskyky nousi kohisten ja kehon olotila samaa tahtia. Se oli helpotus. 


Tällä hetkellä olen Val di Fiemmessä ja itseasiassa olen ollut täällä jo viikon ajan. Saapumiseni tänne ei viikko sitten mennyt ihan suunnitelmien mukaan, sillä hakijoitteni auto hajosi keskelle moottoritietä ja siellä tuli vietettyä hetki jos toinenkin. Mutta se onkin sitten oma seikkailunsa. Perille kuitenkin päästiin, vaikkakin suunnitellusta paljonkin myöhässä. 


   
Ensimmäinen kisani Italiassa, Pustertaler Ski Marathon, ei kuulunut Visma Ski Classic-sarjaan, mutta on yksi arvostetuista kisoista täällä saapasmaassa. Kuten yllä olevasta kuvasta voi todeta, alkuperäinen kisamatka olisi ollut 60km. Lumen puuttumisen vuoksi matka kuitenkin lyheni 35km:iin, jonka matkasin monen mutkan ja pohdinnan jälkeen tasatyönnöllä. Kisa ei ollut rankka ja kisatyylini antoi uskoa siihen, että kesällä tehdyt voimaharjoitukset ovat toimineet. Kisasta tuli voitto mukavalla erolla, sillä läheskään kaikkea ei tarvinnut ladullle itsestään jättää. Kisoissa näin muita tyttöjä ainoastaan lähdössä eikä minulla välillä ollut eroista tai sijoituksista mitään tietoa. Lähdössä ehdin vain todeta olevani ainoa tasatyönnöllä etenevä nainen. Suksena minulla kisassa oli Rossignolin vapaan hiihtotavan suksi, joka on minulle valittu sillä ajatuksella että kyseinen suksi on minulle vain tasatyöntöä varten.


Haasteellisin puoli oli ainoastaan kova pakkanen. Lihastyyppini on sellainen, ettei se kestä pakkasta, vaan kisasin reilulla kolmen kerraston ja liivin yhdistelmällä. Tällä combolla minulla ei ollut liioin kuuma eikä liioin kylmä. 
Kisan jälkeen oli hauska todeta erot suomalaisen ja italialaisen kisaruokailun suhteen. Valitettavasti täytyy todeta, että suomalaisilla kisajärjestäjillä on paljon opittavaa kisaruokailuista italialaisilta. Täällä ei kisaruokailun jälkeen ensimmäisenä tarvitse miettiä lähimmän ravintolan sijaintia. Palkintojenjakoa tosin joutui odottelemaan usean tunnin, mutta ajan sai mukavasti kulumaan ihmettelemällä vierasta kulttuuria ja juomalla hyvää italialaista kahvia. Odotteluun täällä tosin joutuu tottumaan, sillä aikataulujen venyminen on jo oma käsitteensä Italiassa. Kaikki kyllä toimii, mutta aikataulut eivät noudata skandinaavista tarkkuutta.


Seuraava kisani tällä kisamatkalla on Itävallan Kaiser Maximillian, jonne starttaamme varhain huomenaamulla. Palautuminen edellisestä kisasta alkoi hyvin, mutta haastettakin on matkassa ollut. Tiistaiaamuna herätessäni huomasin alaselässäni kipua. Kipu ei ollut ylitsepääsemättömän voimakas, mutta tiesin että minun olisi siihen välittömästi reagoitava. Vastaavanlaista kipua minulla ei aiemmin ole ollut. Kipuilu sai aikaan sen, että tämän viikon treenit muuttuivat varotoimenpiteenä toisentyyppiseksi. Tänään pääsin käymään paikallisella osteopaatilla, joka totesi alaselässäni/lantiossani lukon (jota en lähde enempää tässä avaamaan). Tilanne saatiin kuitenkin rauhoitettua, mistä olen mielissäni. Kiitos siitä kuuluu tiimiläisilleni, että sain avun nopeasti. Nyt on kuitenkin edessä kysymys, voinko kisata lauantaina. Päätös kisaamisesta siirtyy eteeenpäin. Tieto siitä, ettei kyseessä ole mitään vakavaa on mieltä helpottavaa. Huomenna kuitenkin matkustan Itävaltaan, jossa teen päätökseni.

Tänään vietin hiihdottoman päivän, mutta huomista odotan mielenkiinnolla. Huomenna pääsen testaamaan suksiini tehtyjä uusia hiontoja jotka hioi Stefano Vuerichin suksilaboratoriossa Predazzossa.

Kuulumisia lisää ensi viikolla Kaiser Maximilliamin jälkeen

Heli