13.3.2016

Vasaloppet 2016


Tänä vuonna matka Vasaloppetiin varmistui vasta viime hetkillä. Jos matka olisi varmistunut hieman aikaisemmin, ehkä harjoittelussa olisi voitu tehdä asioita hieman toisin, kuin nyt tehtiin. Oma lähtöni Ruotsiin oli kiinni starttiryhmän varmistumisesta, koska se on erityisen suuressa ja tärkeässä roolissa juuri Vasaloppetin kaltaisessa kisassa, jossa kisaajia on tuhatmäärin. Naisten eliittipaikan saaminen juuri nimenomaan Vasloppetissa on erityisen kovan työn takana, koska eliittiryhmän paikat jaetaan niin naisille kuin miehille samojen taulukoiden ja samojen aikarajojen perusteella.92. Vasaloppet


Koska starttipaikan varmistuminen tuntui kestävän ja kestävän, otin Vasaloppetin alle useamman pitkän matkan hiihtokisan. Viikko ennen Vasaloppetia kisasin Finlandia-hiihdossa ja BotniaVasassa. Finlandia-hiihto tosin oli osaltani melkoinen "tynkä-kisa" suksien voitelun epäonnistuttua. Mutta sellaista sattuu. Sentinpaksuisen jääpaateen kanssa kun kisaaminen  ei onnistu vaikka halu kisata olisi kuinka kova tahansa.


Lähtöportille.


Vasaloppetiin tuli kuitenkin lähdettyä, vaikka lähellä oli, ettei valmentaja jo vallinneiden epävarmuustekijöiden vuoksi kieltänyt kisaa. Ehdin kuitenkin aloittaa nestetankkauksen ja suorittaa sen samoin kuin viime vuonna. Viimevuotisen tankkausohjeen voit katsoa tästä.


Tavoitteeni tänä vuonna Vasaloppetissa oli parantaa viime vuoden sijoitusta. Tarkemmin sanottuna tavoitteeni oli yltää kymmenen joukkoon. Viime vuoden kisaan verrattuna minua helpotti suuresti se tieto, että vaikka keli tulisi olemaan keskimääräistä raskaampi, niin edellisvuoden kaltaista vesihiihtoa kisasta ei tulisi. Ehkä tästä syystä kisa ei jännittänyt minua läheskään niin paljon kuin vuosi aikaisemmin.


Vasaloppetin korkeimmalla kohdalla eli ensimmäisen nousun päällä.Viime vuonna kisanaikaisesta nestehuollosta huolehti Esa, mutta tänä vuonna Esa kisasi itse ja niinpä tärkeän tehtävän sai hoitaakseen Sven-Erik Libäck. Kisanaikainen huolto toimi hyvin, eikä sen suhteen jäänyt jossiteltavaa. Suuri kiitos Sven-Erikille! Energiat kisan aikan riittivät hyvin. Näin jälkikäteen mietittynä olisi vain pitänyt uskaltaa lähteä kisaan korkeammalla intensiteetillä ja rohkeammin. Maalissa oli jälleen kerran liikaa voimia jäljellä.


Usealta suunnalta olen saanut kuulla kyselyitä, millaisella suksella olin liikkeellä. Tällä kysymyksellä olen olettanut ihmisten tiedustelevan sitä, olinko liikkeellä pidoilla vai tasatyönnöllä. Olin liikkeellä pidoilla. Vaikka kesällä tein paljon tasatyöntöharjoituksia, niin näin kisakauden aikana tasatyönnön roolin olisi pitänyt olla suurempi, jotta olisin voinut luottaa siihen, että myös loppu olisi tullut kisassa riittävän hyvin. Tasatyönnön rooli Vasaloppetissa korostuu erityisesti loivissa alamäissä ja pitkillä suorilla, jotka pidoista huolimatta on tasatyönnettävä. Vaikeissa keliolosuhteissa juuri noilla osuuksilla pito heikentää luistoa. Ehkä kenties ensi vuonna koittaa se kerta, kun kisaan Vasaloppetin pidoitta.


Oma sukseni toimi kisan aikana hyvin, alun takeltelua lukuunottamatta. Pitojen suhteen ei suinkaan ollut helppo voitelukeli. Mats Slangarille suuri kiitos liukkaiksi ja toimiviksi voidelluista suksista. Tämän vuoden suhteen uskon tehneeni täysin oikean valinnan valitessani pidoilla hiihtämisen. Tavoite kymmenen joukkoon hiihtämisestä ammattilaishiihtäjien joukossa toteutui, vaikkakin eroa kärkeen on liikaa. Ero on kuitenkin supistettavissa. Jo rohkeampi hiihto riittää siihen. Mutta ennen seuraavan vuoden Vasaloppetia on vielä paljon tehtävää.


Vasaloppetin kartta, Polar M400:n tallentamana.

Terveisin 

Heli